Ceza Hukukunun Konusu
Ceza Hukuku konusu suç teşkil eden eylemleri ve bu eylemlere uygulanacak cezaları konu alan kamu hukuk dalıdır. Ceza Hukuku esasında genel hükümler ve özel hükümler olmak üzere iki bölüme ayrılır.Kanun Koyucu genel hükümler başlığı altında suçlara uygulanacak olan genel hükümleri düzenlerken özel hükümler başlığı altında ise her bir suçu ve unsurlarını ayrı ayrı düzenlemiş, bununla da yetinmeyip her bir suçun ceza oranını da tek tek belirterek hangi suça ne kadar ceza ve hangi güvenlik tedbirinin uygulanacağını detaylı bir şekilde ele almıştır.
Ceza Hukukuna Hakim Olan En Temel İki İlke
-Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesi:Bu ilke son derece önemli bir ilke olmakla kalmayıp adeta ceza hukukuna yön vermektedir. Suçta ve cezada kanunilik ilkesine göre Kanunun açıkça suç olarak düzenlemediği bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz.Yine bu ilkeye göre kanunlarımızda yazılı olan cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başkaca bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz.
-Adalet ve Kanun Önünde Eşitlik İlkesi: Bu ilkeye göre ceza kanunları uygulanırken kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, renk, cinsiyet, milliyet, siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri…diğer toplumsal konumları bakımından ayrım yapılamaz, kimseye ayrıcalık tanınamaz.
Bu iki ilke ile kanun koyucu adeta vatandaşa bir güvence sağlamıştır.